Skip to content

2 hét alatt hány kilót lehet fogyni ~~ Az egészséges fogyás mértéke

2 hét alatt hány kilót lehet fogyni
Kép Andrew Wilus

Sokan mielőtt belevágunk valamilyen fogyás programba, egy kérdés ami gyakran felmerül az hogy vajon mennyi súly adható le 1, 2 hét vagy akár 1 hónap alatt.

Röviden, egy hét alatt reálisan lehetséges 0,45-4,5 kilót fogyni, 2 hét alatt 0,9-6,7 kg-ot és egy hónap alatt 1,8-11,1 kg között lehet fogyni. 

Nyilvánvalóan ez egy nagyon széles skála és az eredmény személyenként fog változni. Általában a legtöbb ember a fogyókúra kezdetén veszít a legtöbbet, azok, akiknek kevesebb a leadni valójuk, nem fognak annyit fogyni, és a férfiak többet fogyhatnak, mint a nők. Lentebb részletezem a konkrétabb válaszokat és hogy nagyjából kinek mi lehetséges.

Egészséges fogyás

Számos tényező befolyásolja a fogyást, ezért mindig ajánlatos biztonságos, egészséges és fenntartható módon hozzáállni, és hogy a sok erőfeszítés után az ideális súly hosszú távon is megmaradjon. Azok akik képesek tartósan fenntartani új súlyukat, kezdettől fogva életmódváltásnak tekintik a folyamatot, és új étkezési és mozgási szokásokat alakítanak ki. Célszerű újragondolni a „diéta” szó használatát is, mert ez előidézheti a korlátozás fogalmát, amely súlyosan gátolhatja az előre haladást.

Hány kilót lehet fogyni hetente 

Feltételezhetően azt szeretnéd tudni mennyi súlyt lehet fizikailag leadni rövid idő alatt. Talán egy fontos esemény áll előtted, és a lehető legjobban szeretnél kinézni. Vagy talán rosszabbodik a súly helyzeted, a farmer kezd feszesebbé válni, és attól rettegsz, hogy ha nem teszel valamit ellene, akkor a dolgok irányíthatatlanná válnak. Sokaknak az orvosuk ajánlja hogy kedjenek egy diétás programot bizonyos betegség megelőzése miatt, vagy mert a túlsúly határán állnak.

Ez a helyzet nagyon frusztráló lehet, és természetes, hogy ilyenkor a lehető leggyorsabban meg akarunk szabadulni a felesleges kilóktól. Bár egyesek képesek 4,5 kg-ot leadni egy hét alatt, ez nem tipikus és ők sok extra súllyal kezdhettek. A legjobb ezt egy lassabb ütemben venni, és fogyási céljaidat 6 hónaptól egy évre tervezni az igényeidnek és test típusnak megfelelően, majd menet közben lehet további beállításokat végezni.

Reális fogyás mértéke:

  • 1. hét: 0,45-4,5 kg
  • 2-4. hét: 0,45-2,2 kg
  • 5-8. hét: 0,22-1,3 kg
  • 9+ hét: 0-0,9 kg

Amint látható, a fogyás mértéke az idő múlásával lelassul, ahogy a test elkezd változni. Az első héten amit veszítesz, nem biztos, hogy mind zsír. Az emésztőrendszer tisztítása kezd folyamatba lépni. Amint kevésbé feldolgozott élelmiszereket kezdesz el fogyasztani, amelyek tele vannak sóval és cukorral, nem leszel annyira felfúvódott állandóan. Ebben az időszakaszban leginkább vizet és székletet fogsz leadni.

Ahogy haladsz a programmal, a tested megújítja magát, és ez az amikor elkezdesz veszíteni tényleges zsírt, de nem annyira sok súlyt, mint az első héten. Majd később a fogyás mértéke stabilizálódik és kiegyenlítődik.

Mennyi a súlyfelesleged

Ha például több mint 60 kg vesztenivalód van, akkor gyorsabban fogsz megszabadulni tőle, mint amikor csak 6 kg leadandó, és már eleve közelebb állsz az ideális súlyodhoz, és mivel soványabb vagy a dolgok lelassulnak. Akkor is, ha nagyobb kalória hiánnyal rendelkezel és mondjuk napi 1000 kalóriával kevesebbet tudsz enni, mint korábban, sokkal gyorsabban fogsz látni eredményeket, mint amikor csak 200 kalória hiányod van. Arra is ügyelj, hogy ne éheztesd magad, mert az káros lehet a testre, és akadályozhatja az előrehaladást másképpen.

Nemi különbségek szerepe a fogyásban

A férfiak testösszetételük miatt általában gyorsabban fogynak, mint a nők. Több sovány izomszövetük van, amely több kalóriát éget el, mint a testzsír. A nők fiziológiájuk részeként nagyobb zsírraktárakkal rendelkeznek, de ez nem jelenti azt, hogy egészségtelenek – csupán evolúciós mellékhatás, amely segít a terhesség alatt.

A táplálkozás szerepe

Milyen a táplálkozásod jelenleg? Ha ez nem a legjobb, akkor lehet, hogy sok vizet és székletet tartasz, és egyéb dolgokat, amelyek szintén befolyásolják a mérleget.

Fogyás módszere

Az elveszthető mennyiséget befolyásolja az étkezés típusa, függetlenül attól, hogy ezt kombinálod-e a testmozgással és milyen életmódot folytatsz. Ha étrended zöldségekben és soványabb húsokban gazdag, akkor valószínűleg jobb eredményekre számíthatsz, mintha csökkentett mennyiségű, de kevésbé tápláló ételeket ennél. Minél több aerobikusabb típusú edzés félét tudsz csinálni annál jobb, és a kevesebb ülés is segít.

Egészségi állapot

Az alapvető egészségügyi problémák befolyásolhatják a test különböző rendszereit, és ha a belső folyamatok nem működnek megfelelően, nehéz lehet a fogyás. A gyulladás, a pajzsmirigy alulműködés és a krónikus stressz csak néhány olyan körülmény, amely meghatározza, hogy mennyi súlyt fogyhatsz.

A mérleg nem az egyetlen mérőeszköz

Azt se feledd, hogy a súlycsökkentő programban a mérleg nem mindig a legjobb mércéje az előrehaladásnak. Amint elkezdesz izmot építeni és kevesebb zsírt veszteni, a mérleg nem fog annyira váltakozni. Lehet az is hogy fogysz centiben, vagy észreveszed hogy a ruhák jobban illenek, és általánosságban jobban érzed magad.

Mennyit veszíthetsz 2 hét alatt?

A valódi súly, amelyet képes leszel elveszíteni, különféle tényezőktől függ. Kezdő súlyod, nemed és életstílusod egyaránt szerepet játszik benne, valamint az orvosi problémák is. BMI-táblázatok adhatnak pontosabb és személyre szabottabb számokat.

Kapcsolódó kérdések

Szedjek kiegészítőket?

A közelmúltban nagyon sokat lehet hallani a fogyókúrás tablettákról és étrend-kiegészítőkről, és tanulmányok arra mutatnak, hogy hasznosak lehetnek. Mindig győződj meg róla, hogy alaposan utána nézz bizonyos termékeknek mielőtt a testedbe vinnéd őket. Ezek használata valószínűleg nem ajánlott hosszú távon.

Szükséges a személyi edző?

A személyi edzők nagyon jól jöhetnek és segíthetnek a végcél elérésében gyorsabban és hatékonyabban. Ha olyan helyzetben állsz, hogy képes vagy felvenni valakit, akkor valószínűleg sokkal jobb előrehaladást fogsz tapasztalni, mintha egyedül küzdenél. Ők ellátnak személyre szabott táplálkozási és testmozgási tervvel, és felelősségre vonnak.

About The Author